Boek “De Protestantse Kerk te Limmen”Schilderij van Ben Viegers uit de periode 1940-1942 

Enige tijd geleden is het fraai uitgegeven boek “De Protestantse Kerk te Limmen” verschenen.
Het boek over het Limmense kerkgebouw is het resultaat van zeven jaar studie door de Limmenaren Rein Koelemeij en Kees Druijven. Voor het bouwkundig en historisch onderzoek is samengewerkt met Hein Hundertmark, Lia Vriend-Vendel, Willem van den Berg en Herman Lutgerink. Aan de uitgave hebben verder gewerkt Studio Welgraven te Limmen en Thieme Almere.
De geschiedenis van deze zeer oude kerk gaat terug tot ongeveer 740. Bij het bouwkundig onderzoek is een deel van de Romaanse kerkzaal van voor 1200 teruggevonden.Afbeelding uit het boek De kerk vanuit het noordoosten, H.Tavenier 1790

Het boek bevat prachtige tekeningen van het kerkgebouw in de loop van de eeuwen. Met name de tekeningen en kopieën van schilderijen van voor 1573 zijn bijzonder. In dat jaar werd de kerk door de Spanjaarden verwoest. In 1598 begon op deze plaats de gereformeerde, later hervormde gemeente, nu de protestantse gemeente Limmen.
Het boek geeft verder een boeiende beschrijving van het interieur en het inventaris, waaronder de Statenbijbel uit 1774 en het in 1995 gerestaureerde Flaes-orgel uit 1877; voor die tijd werd gezongen onder leiding van een voorzanger. Tal van prachtige stukken, alle met foto’s en het bijbehorende verhaal zijn opgetekend.
In de tweede helft van dit 208 pagina’s tellende boek vinden we o.a. persoonsbeschrijvingen van de begravenen als genoemd op de zerken met hun specifieke inscripties en symbolen, zowel die van binnen als van buiten het kerkgebouw. Vaak wordt tevens een verwantschapsschema gegeven van de genoemde families; in vele gevallen drie tot vier eeuwen terugkijkend. Een aantal van die namen zijn ook in Heiloo goed bekend.

Het boek met 145 afbeeldingen is voor € 39.50 te koop bij de koster of bij Ditje van Genderen, Westerweg 10, 1906 ED te Limmen, telefoon 072-5053449 of e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . In het laatste geval kunt u, wonend in Heiloo of Limmen, vragen of het bij u thuis wordt gebracht. Betaling kan via bankrekeningnummer 33 64 00 764, tnv de Protestantse Gemeente te Limmen.